torstai 29. lokakuuta 2009

Ai mitkä hiukset?

Hiukset ovat naisen kruunu, sanotaan, ja epäilemättä jokainen haluaa että hiukset näyttävät kauniilta. Jollekin kauneus tarkoittaa kiiltävyyttä ja käsiteltävyyttä, toiselle väriloistoa, kolmannelle pehmeyttä ja neljännelle luonnollista hehkua. Joka tapauksessa, miten tuon kauneuden käsittääkään, hiukset tarvitsevat hellää huolenpitoa siinä missä iho ja kynnetkin. (ja rehellisesti, väitän että olen paljon parempi hoitamaan hiuksia kuin vaikkapa kynsiä)

Ajattelin aloittaa kirjoittaa kauneusjuttujen ohella enemmän myös hiuksista, koska multa on pyydetty sitä todella paljon (kiitoksia lukijoille!) ja vinkithän ovat aina enemmän kuin tervetulleita. Aloitetaanpa siis!

Mitä hiukset on? Mistä ne tulee? Mitä yksittäinen hius pitää sisällään?

Hius voidaan periaatteessa jakaa kahteen osaan, itse hiukseen (natiivinen osa) jja hiusjuureen (papilaarinen osa). Koska ensimmäinen osa on se, minkä näemme ja mikä on käsin kosketeltavissa keskitytäänpä toiseen osaan. Toivon mukaan saan jostain kehitettyä kuvan havainnollistamaan, mutta sitä ennen tyydyn vain selostamaan..

Hiuksen osat pitää sisällään..
..Karvatupen...
..Suojakalvot (Henleyn ja Huxleyn kerrokset)..
..itse Hiuksen..
..Talirauhasen..
..Karvankohottajalihaksen..
..Hiussipulin, uutta hiuksen solukkoa..
..Hiusnystyn..
..Verisuonet.. (täytyyhän sitä ravintoa saada!)

Ja miksikö juurikasvu pilkistää hiirenharmaana? ;) Ystävämme melanosyyttisolut siellä valmistaa väriainetta, melaniinia :) Aika paljon siis tarvitaan että nämä erikoistuneet ihokarvat päästämme kasvavat!

Sitten kasvuvaiheista, ne jaetaan kolmeen osaan:

1. Analgeenivaihe, kesto 2-6v, tämä on hiuksen kasvuvaihe
2. Katalgeenivaihe, kesto 2-6vkoa, lepovaihe
3. Telogeenivaihe, kesto 2-5kk, irtoamisvaihe (uusi hius syntyy)

Ja kuten kasvuvaiheita on kolme, myös hiuksen kerroksia on kolme:

1. Kuitukerros
2. Ydinkerros
3. Suomukerros(/kerrokset)

Suomukerros on se hiuksen pinta, sen tehtävä on suojata hiuksen sisäosaa. Suomukerroksia on useita päällekkäin.

Kuitukerros on käsittelyjen kannalta se tärkein osa. Jos värjätään hiuksia ym. nimenomaan kuitukerros on se mihin vaikutetaan. Kuitukerros sijaitsee suomukerroksen alla.

Ydinkerros pitää sisällään ydinkanavan ja ydinsolukon, ja se on hiuksen sisin osa. Ydinsolukko on aikalailla "höttöä", kuivaa solukkoa, ilmaa yms.

Kiinnostaisiko vielä hienorakenne? ;)

Ei kommentteja: